Personliga värderingar, ta reda på vem du egentligen är

Du är alltså dina värderingar

Personliga värderingar, ta reda på vem du egentligen är

Vad är personliga värderingar? Att ”hitta sig själv” betyder att hitta nya värderingar eller gamla som du glömt


När jag knarkade var mina värderingar att fly mina känslor, tankar och problem, och jag gjorde allt för att inte ta tag i det.

Vissa kvällar blandade jag alkohol och droger som inte skulle blandas. Under dessa nätter låg jag i min säng och iakttog mitt hjärta som ena sekunden slog så hårt att de kändes som om att det var på väg ut ur bröstkorgen.

Och i nästa sekund kände jag inte alls av mitt hjärta. Jag trodde jag skulle dö och gjorde mig redo för döden genom att sova i kalsonger, så att min far som hittade mig inte skulle behöva se mig naken.

Andra gånger satt jag bakom ratten i bilen utan att komma ihåg hur jag kom in i bilen eller att jag kört.

Det fick mig att leva i en konstant flykt och jag valde oftast den enklaste och snabbaste vägen.

Jag mådde skit och jag brydde mig inte om jag dog eller levde. Det kvittade.

Och det var lättare än att erkänna för mig själv att jag var en sopa, pundare och behövde styra upp mitt liv.

Vad är värderingar?

Varje stund av din vakna tid gör du beslut. Du gör val vare sig du vill inse det eller inte gör. Besluten handlar om hur du ska fördela din tid, vad du ska uppmärksamma och hur du ska spendera din energi.

I stunden läser du mina ord. Sanningen är att det finns oändligt med saker du skulle kunna göra istället. Men du gör dem inte utan du läser mina ord. Inom några sekunder, en minut eller en timma kanske någon ringer, skickar ett sms eller så gör du något annat som att du skriver själv.

När det ”händer” gör du ett beslut baserat på vad du värderar i den stunden. Din telefon, vänner, toaletten eller att din egen dröm om att… vad det nu än är, är det viktigare än mina ord.

När du fattar ett nytt beslutet efter din avvägning följer ditt beteende med det som en lydig hund. Dina värderingar blir reflekterat i hur du beter dig. Det vanligaste är att du tror att du värderar X men ditt beteende väger aldrig upp tron.

Jag skulle kunna försöka övertyga alla jag känner att jag är miljöaktivist och vegan, men om jag åker runt i en gigantisk bil med V8 som är törstigare än en alkoholist, äter kött på fyllan och kastar plast i naturen, berättar mitt beteende en annan historia.

Vilket betyder att ditt beteende reflekterar dina värderingar. Orden som du själv troligtvis sagt: “Jag ska bli i bättre form”, ”imorgon tar jag tag i det” men när det är dags att ta tag i det, känner du dig ganska bekväm när du lutar dig tillbaka i soffan.

Eller att du säger: ”Jag värderar mina barn högst” samtidigt som du har en telefon framför dina ögon när ni är på lekplatsen, badar eller i hemmet? Du berättar för din sambo att du verkligen vill spendera tid med personen men har alltid en anledning att inte göra det. Du tror att du vill investera pengar och kanske starta ett företag, men så fort polarna ringer och vill att du ska med ut på en öl, har du all tid i världen

Dina värderingar är en av grundstenarna som skapar den psykologiska delen av ”jaget” och din identitet, som är definierade av vad du väljer som är viktigt i ditt liv.

Om det enda du vill göra är att sitta och spela dataspel hela dagarna, kommer det att definiera dig. Om du känner att du inte förtjänar kärlek, relationer, sex, framgång, att du är värdelös eller misslyckad, kommer det även definiera dig genom ditt agerande, ord och beslut.

Din identitet som du förstår som ”sig själva” visar vad du värderar. Dina värderingar definierar dig och när något bra händer någon, eller något som du värderar mår du bättre.

När din mor får ett nytt jobb, när ditt favoritlag vinner eller när din sambo berättar en bra nyhet, mår du också bra. Oftast känns det så bra om inte bättre än om det hände dig själv. 

 

* * *

Du är alltså dina värderingar

Stunder du ”omvärderar” är ofta relaterat till stress/press i ditt vardagliga liv. Stressen/pressen kan göra så att det känner som om att du tappar kontrollen över ditt liv. Du vet inte varför du gör något längre eller vad du ska göra.

Det är precis som om att du är ett skepp utan roder, som enbart driver runt och ibland får en kastvind i seglet av ”måsten”. ”Jaget” är ”förlorat” och det känns som att du inte längre styr ditt eget liv.

Om du ändrar din miljö/tar bort dig själv ur ekvationen kan du känna att du får tillbaka kontrollen över dig själv. Vilket leder till att du troligtvis har makten över dina beslut igen utan att ha allt externt tryck som skapas av andras och dina förväntningar. 

Om du får en paus från din vardagliga turbulens i ditt liv kan du börja ifrågasätta dig själv och ditt liv. Pausen kan ge dig perspektiv av vad som faktiskt betyder något, vad som betyder mer, mindre, vad du ska fokusera på.

Och ditt ”nya jag” går tillbaka till ett liv med nya prioriteringar genom att du upptäckt gamla värderingar eller hittat nya. Genom den här processen skapar du ett ”nytt jag”.

Du kanske inser att du inte alls är intresserad av att klättra i karriären längre, utan vill ha barn. Du kanske inser att du inte vill jobba full tid utan deltid.
Du kanske inser att du inte alls varit så bra förälder som du trott och ska bli bättre.
Du kanske inser att bilen du jobbat för inte gjorde dig lyckligare.
Du kanske inser att du vill plugga.
Du kanske inser att du vill byta jobb, flytta eller köpa en hund.
Du kanske inser att ditt liv är perfekt. Vad du än inser spelar ingen roll utan det är din egen insikt och dina justeringar som räknas.

 

* * *

När du ljuger om dina börjar du ogilla dig själva

Du, jag och de flesta människor ljuger om våra egna värderingar för oss själva eftersom vi inte gillar dem. Vilket leder till att vi ogillar oss själva. Vår syn på oss själva och vad verkligheten är, är två skilda saker.

Många gånger döljer dina faktiskt värderingar, värderingar du önskar att du hade. Ett exempel är att om du värderar att sitta i soffan men tror att du värderar ambition. Din tro om dig själv och ditt ideal är inte ihopkopplat med ditt beteende och känslor. På ett enkelt sätt lurar du dig själva och din önskan om framgång blir en flykt. Vilket betyder att du flyr från dig själva stället för att möta dig själva.

I andra ord väljer du att bortse från att du är en lat jävel och istället är du bitter på att du inte har X, Y, Z och är H. Och för att du ska kunna leva vidare med dig själv, hittar din hjärna på ursäkter, undanflykter och på så sätt får du en skev bild av vad som är du och världen.

 

* * *

Förändring i dig själv är då en omstrukturering i dina värderingar

Stunden du känner dig pressad och ledsen är vanligast att du möter dig själv. Det är då du förlorat något du värderat högt, som en partner. Det kastar in dig i en värld av osäkerheter och korsar det flesta.

Vilket får dig att ifrågasätta dig själv är, vad du gör, varför du gör, vad du egentligen tror på eftersom du inte längre vet vad du ska tro, göra, värdera eller känna.

Om du förlorar för mycket av vad du värderar börjar du ifrågasätta värderingar i sig själv. Vilket leder till att du kanske sitter hemma och äter glass eller går ut på krogen och dricker som en fisk.

Det gäller även positiva förändringar i livet. Och om något bra händer ser du dig själv oftast som mer och bättre. Vilket leder till att du känner mer mening i livet, därför det är så kraftfullt.

Och jag önskar att det var så enkelt, men det är inte det. Eftersom större delen av tiden drivs ditt beteende av dina känslor, istället för att vara rationell eller titta på kunskapen/informationen.

Dina känslor är generellt egocentriska, driver dig mer mot kortvarig tillfredsställelse än långvarig, är ofta inlindade eller/och är lögner du berättar för dig själva. Människor som lever sitt liv baserat på hur de känner, vill oftast ha mer, mer och mer. Det är precis som det står på ett löpband.

Enda vägen ur detta är att bestämma att något är värt mer än dina känslor, ett mål, person eller något som är värt att bli sårad för. Denna ”anledning” som är större än dina känslor (dig själv) är ofta vad som kallas ditt syfte. Och ett syfte är inte något som ”känns bra” hela tiden, utan du måste undersöka ditt, samla information om det och ifrågasätta dig själv. Annars kommer du jaga ett spöke hela ditt liv.

Varför vissa är bättre än andra

Du kan inte vara perfekt och du kommer ofta att behöva kompromissa, men du kan sträva efter den integritet som ett värderingsdrivet liv kan ge. För att du ska röra dig mot en bättre värdering och liv måste du bestämma vad som är bra och dåligt.

Varför värderar du det? Tänk dig själv, värderar du kampsport för att du gillar att skada människor? Eller för att du vill lära dig självförsvar? Det är din avsikt du måste våga ifrågasätta eftersom det är du som ska leva med det. Jag tänkte dela med mig av några jag personligen tycker är bra och dåliga.

Bra och hälsosamma:

Ärlighet, sårbarhet, respekt för dig själv och andra, kreativitet, stå på dig, ta ansvar, ambition, nyfikenhet och ödmjukhet.

Mindre bra:

Värdera saker som kan skada oss eller någon annan, försök att dominera andra genom manipulation och våld, att ”må bra” hela tiden, kasta bort ditt ansvar, att alltid vilja vara i centrum, vilja att alla ska gilla dig, att enbart knulla flera män/kvinnor och inte vilja vara ensam med dig själv.

Eller saker utom din kontroll. Ett vanligt exempel är pengar, och varför det är dåligt att värdera pengar är för att du inte har någon kontroll på om det blir en ekonomisk kris. Då är det mer vettigt att värdera produktivitet, skapandets kraft, jobbmoral och din ambition eftersom det är något du kan kontrollera.

Dina värderingar är även viktigare än dina mål av den enkla anledningen att du kanske inte når dina mål, men du kan nästan alltid välja att leva efter dina värderingar.

Du är alltså dina värderingar

Hur hittar du dina värderingar?

Du är alltså dina värderingar

Dina värderingar kommer inte att vara samma liv ut, de utvecklas och förändras. Kom ihåg att då och då stanna upp och kontrollera hur livet och dina erfarenheter har påverkat dina värderingar.

1. Observera och lär av dig själv

Du kanske säger till dig själv, vilket alla gör: ”jag bryr mig om min hälsa”. Samtidigt som du har

  • 10,20,30 kilos övervikt? 
  • Du har oregelbunden sömn.
  • Lider av högt blodtryck eller diabetes.
  • Jobbar på ett jobb du hatar. 

Känner att du ”sitter fast” i en relation som dränerar dig.

Du kanske säger till dig själv: ”jag värderar mina barn” samtidigt som du:

• Spenderar mer tid framför skärmar.
• Inte lyssnar på vad barnen vill.
• Säger vad de ska göra och försöker styra dem.

Du kanske säger till dig själv: ”Jag har ambitionen att starta ett bolag” samtidigt som du:

• Fortsätter sitta i soffan och kolla på tv.
• Går ut tre dagar i veckan och super som en hund.
• Hittar ursäkter om varför det inte funkar.

Det tidlösa skämtet ”gör inte som jag gör, utan som jag säger” borde du prova att applicera på dig själv. För att om du gjorde … Skulle du bli mer, bättre och må bättre.

Övning: Vad säger du till dig själv? Vad är det du inte gör? Vad gör du istället?

 

* * *

2. Sök i dina mörkaste och ljusaste stunder

Dr. Hayes föreslår att du ska tänka tillbaka på det bästa och värsta stunderna i ditt liv. Dessa stunder kan ge dig förståelse för vad du värderar mest. Om du vunnit ett pris för att lära andra kan ”ledarskap” vara en av dina viktiga värderingar. Eller om du tänker tillbaka på någon av de smärtsammaste? Då kanske du inser att känna dig ensam är värst, då är tillhörighet och medkänsla viktigast.

Övning – Vad kan du hitta i dina mörka och ljusa stunder?

 

* * *

Tänk på fyra eller fem personer du ser upp till eller älskar, och fråga dig själv varför

Dr. Steven Hayes föreslår att du avslöjar värderingar genom att namnge dina hjältar. Till exempel ”min farfar för hans acceptans och kärlek”. ”Min fru för hennes ärlighet”, och ”Min vän för hans lojalitet”.

Övning: Identifiera och skriv ned fem personer som är viktiga förebilder eller fem värderingar du ser upp till.


Kommentera