Du är alltså dina värderingar

Personliga värderingar, ta reda på vem du egentligen är

Ta reda på vem du egentligen är

När jag knarkade var mina värderingar att fly mina känslor, tankar och problem, och jag gjorde allt för att inte ta tag i det.

Vissa kvällar blandade jag alkohol och droger som inte skulle blandas. Under dessa nätter låg jag i min säng och iakttog mitt hjärta som ena sekunden slog så hårt att de kändes som om att det var på väg ut ur bröstkorgen.

Och i nästa sekund kände jag inte alls av mitt hjärta. Jag trodde jag skulle dö och gjorde mig redo för döden genom att sova i kalsonger, så att min far som hittade mig inte skulle behöva se mig naken.

Andra gånger satt jag bakom ratten i bilen utan att komma ihåg hur jag kom in i bilen eller att jag kört.

Det fick mig att leva i en konstant flykt och jag valde oftast den enklaste och snabbaste vägen.

Jag mådde skit och jag brydde mig inte om jag dog eller levde. Det kvittade.

Och det var lättare än att erkänna för mig själv att jag var en sopa, pundare och behövde styra upp mitt liv.

Vem är du egentligen? Drivs du av dina egna värderingar? Eller är du ett får som bli vallat av kulturen? Samhället? Dina vänner eller dig själv?

Varje stund av din vakna tid gör du små beslut. Besluten handlar om hur du ska fördela din tid, vad du ska uppmärksamma och hur du ska spendera din energi.

I stunden läser du mina ord. Sanningen är att det finns oändligt med saker du skulle kunna göra istället.

Men du gör dem inte utan du läser mina ord. Inom några sekunder, en minut eller en timma kanske någon ringer, skickar ett sms eller så gör du något annat som att du skriver själv.

När det ”händer” gör du ett beslut baserat på vad du värderar i den stunden. Din telefon, vänner, toaletten eller något helt annat. 

Vad det nu än är, är det viktigare än mina ord. Och när du fattar ett beslutet efter din avvägning följer ditt beteende med det som en lydig hund.

Vad är värderingar?

En värdering är en grundläggande uppfattning om något tex är bra eller dåligt. Värderingar har med vår uppfattning om huruvida något är “värt” eller inte. Värderingar kopplar ihop känslor och ditt kognitiva för att försöka orientera dig i världen. Och dina värderingar utgör en del av den grundläggande motivationen som människa.

Varför vissa värderingar är bättre än andra 

Du kan inte vara perfekt och du kommer ofta att behöva kompromissa, men du kan sträva efter den integritet som ett värderingsdrivet liv kan ge. För att du ska röra dig mot en bättre värdering och liv måste du bestämma vad som är bra och dåligt. Och det är inget som jag kan berätta, utan du får bestämma själv. 

Bra och hälsosamma värderingar: Ärlighet, sårbarhet, respekt för dig själv och andra, skapande, stå på dig, ta ansvar, ambition, nyfikenhet och ödmjukhet är enligt mig bra värderingar.

Mindre bra värderingar:
 Värdera saker som kan skada oss eller någon annan, försök att dominera andra genom manipulation och våld, att fokusera på att ”må bra” hela tiden, kasta bort ditt ansvar, att alltid vilja vara i centrum, vilja att alla ska gilla dig, att enbart knulla flera män/kvinnor och inte vilja vara ensam med dig själv. 

Eller saker utom din kontroll. Ett vanligt exempel är pengar, och varför det är dåligt att värdera pengar är för att du inte har någon kontroll på om det blir en ekonomisk kris. 

Då är det mer vettigt att värdera produktivitet, skapandets kraft, jobbmoral och din ambition eftersom det är något du kan kontrollera mer. 

Dina värderingar är även viktigare än dina mål av den enkla anledningen att du kanske inte når dina mål, men du kan nästan alltid välja att leva efter dina värderingar.

Dina värderingar reflekteras i hur du beter dig

Jag skulle kunna försöka övertyga alla jag känner att jag är miljöaktivist och vegan, men om jag åker runt i en gigantisk bil med V8 som är törstigare än en alkoholist, äter kött på fyllan och kastar plast i naturen, berättar mitt beteende en annan historia.

Vilket betyder att ditt beteende reflekterar dina värderingar. 

Har du också sagt, 

“jag ska bli i bättre form”, “nästa år” eller ”imorgon tar jag tag i det” men när det är dags att ta tag i det, skiter du i det? 

Har du berättat för din sambo att du verkligen vill spendera tid med personen men har alltid en anledning att inte göra det?

Du tror att du vill investera pengar och kanske starta ett företag, men så fort polarna ringer och vill att du ska med ut på en öl, har du all tid i världen

Eller att du säger: ”Jag värderar mina barn högst” samtidigt som du har en telefon framför dina ögon när ni är på lekplatsen, badar eller i hemmet?

Du är alltså dina värderingar

Dina värderingar skapar en del av det psykologiska ”jaget”. “Jaget” som är en del av din identitet. Din identitet som du förstår som ”dig själva” visar vad du värderar. En identitet som blir förstärkt av dina egna tankar, vanor, dina nära, vänner, samhället och kulturen.

Dina värderingar definierar dig och när något bra händer någon, eller något som du värderar mår du bättre. Som att din mor får ett nytt jobb, när ditt favoritlag vinner eller när din sambo berättar en bra nyhet, mår du också bra.

Att ”hitta sig själv” betyder att hitta nya värderingar eller gamla som du glömt.”

Vad du önskar och vad du egentligen är

Din syn på dig själv och vad verkligheten är kan vara två skilda saker. Många gånger döljer dina faktiskt värderingar, värderingar du önskar att du hade.

Ett exempel är att om du värderar att sitta i soffan men tror att du värderar ambition.

Din tro om dig själv och ditt ideal är inte ihopkopplat med ditt beteende. På ett enkelt sätt lurar du dig själva och din önskan om framgång blir en flykt.

Vilket betyder att du flyr från dig själva stället för att möta dig själva. I andra ord väljer du att bortse från att du är en lat jävel och istället är du bitter på att du inte har X, Y, Z och är H. 

Och för att du ska kunna leva vidare med dig själv, hittar din hjärna på ursäkter, undanflykter och på så sätt får du en skev bild av vad som är du och världen.

Värderingar och din biologi

Vad vi värderar och vår biologi kommer ofta i konflikt. Eftersom ditt beteende även drivs av din biologi. 

En biologi som automatiskt kommer försöka dra dig mot kortvarig tillfredsställelse, enkelhet, lathet, bekvämlighet och tillhörighet. En tillhörighet som kan få dig att rucka på dina egna värderingar. 

Biologin lurar även bort dig från fysisk och psykisk smärta. Bort från allt som har med osäkerhet att göra.

Förändring är en omstrukturering av dina värderingar

Stunden du möter dig själv är oftast då du förlorat något du värderat högt, som en partner. Det är stunder då allt “rinner över.”

Det kastar in dig i en värld av osäkerheter. Vilket får dig att ifrågasätta dig själv, vad du gör, varför du gör, vad du egentligen tror på, vad du egentligen borde eftersom du inte längre vet vad du ska tro, göra, värdera eller känna.

Om du förlorar för mycket av vad du värderar börjar du ifrågasätta värderingar i sig själv. Vilket leder till att du kanske sitter hemma och äter glass eller går ut på krogen och dricker som en fisk.

Det gäller även positiva förändringar i livet. Och om något bra händer ser du dig själv oftast som mer och bättre. Vilket leder till att du känner mer mening i livet, därför det är så kraftfullt.

Det kan även vara kopplat till mindre händelser. Stress kan göra så att det känns som om att du tappar kontrollen över ditt liv.

Du vet inte varför du gör något längre eller vad du ska göra. Du är som ett skepp utan roder, som enbart driver runt och ibland får en kastvind i seglet av ”måsten”. “Jaget” är som förlorat och det känns som att du inte längre styr ditt eget liv.

Hur hittar du dina värderingar?

Dina värderingar kommer inte att vara samma liv ut, de utvecklas och förändras.

Kom ihåg att då och då stanna upp och kontrollera hur livet och dina erfarenheter har påverkat dina värderingar.

Om du är i “linje” med vem du är, inte vem du tror, inte vad dina vänner säger, samhället eller kulturen. Utan vem du är, enligt dig själv.

1. Observera och lär av dig själv (spendera tid med dig själv)

Om du någonsin vill veta vem du egentligen är, måste du börja spendera tid med dig själv. Och det betyder inte att du behöver bli eremit och ta distans från alla människor. Vad det betyder är att du tar tiden för reflektion i tystnad, för dig själv utan distraktioner.

Du kanske inser att du säger till dig själv, vilket alla gör: ”jag bryr mig om min hälsa”. Samtidigt som du har 10,20,30 kilos övervikt?

Du har oregelbunden sömn. Lider av högt blodtryck eller diabetes. Jobbar på ett jobb du hatar. Känner att du ”sitter fast” i en relation som dränerar dig?

Du kanske säger till dig själv: ”jag värderar mina barn” samtidigt som du:

Spenderar mer tid framför skärmar och inte lyssnar på vad barnen vill. Säger vad de ska göra och försöker styra dem.

Du kanske säger till dig själv: ”Jag har ambitionen att starta ett bolag” samtidigt som du:

Fortsätter sitta i soffan och kolla på tv. Går ut tre dagar i veckan och super som en hund. Hittar ursäkter om varför det inte funkar.

Det tidlösa skämtet ”gör inte som jag gör, utan som jag säger” borde du prova att applicera på dig själv.

Övning: Promenader i naturen utan teknik har jag märkt är ett bra verktyg för reflektion. Då kan du ge dig själv chansen att “lyssna” in. Utforska dig själv. Vad säger du till dig själv? Vad är det du inte gör? Vad gör du istället? Vad vill du göra? Vad säger ditt hjärta? Vart är du på väg? Vart har du varit? Hur känner du om dig själv?

2. Sök i dina mörkaste och ljusaste stunder efter dina värderingar

Dr. Hayes föreslår att du ska tänka tillbaka på det bästa och värsta stunderna i ditt liv. Dessa stunder kan ge dig förståelse för vad du värderar mest.

Om du vunnit ett pris för att lära andra kan ”ledarskap” vara en av dina viktiga värderingar. Eller om du tänker tillbaka på någon av de smärtsammaste?

Då kanske du inser att känna dig ensam är värst, då är tillhörighet och medkänsla viktigast.

Övning – Vad kan du hitta i dina mörka och ljusa stunder?

3.Tänk på fyra eller fem personer du ser upp till eller älskar, och fråga dig själv varför

Dr. Steven Hayes föreslår att du avslöjar värderingar genom att namnge dina hjältar. Till exempel ”min farfar för hans acceptans och kärlek”. ”Min fru för hennes ärlighet”, och ”Min vän för hans lojalitet”.

Övning: Identifiera och skriv ned två eller tre personer som är viktiga förebilder eller fem värderingar du ser upp till.

4.Sök feedback

Att be om feedback från människor kan vara skrämmande. Det är ett bra sätt att bli medveten om styrkor och svagheter du inte ser. Som du tar för givet.

Efter att du utforskat dina värderingar

Om du vågar utforska dig själv kontinuerligt, kan du hitta och skapa ett “nytt jag” som känns mer rätt. Efter att du gjort det kan du skapa ett helt annat liv eller börja uppskatta det du har, på ett nytt sätt.

Du kanske inser att du inte alls är intresserad av att klättra i karriären längre, utan vill ha barn.

Du kanske inser att du inte vill jobba full tid utan deltid.

Du kanske inser att du inte alls varit så bra förälder som du trott och ska bli bättre.

Du kanske inser att bilen du jobbat för inte gjorde dig lyckligare.

Du kanske inser att du vill plugga.

Du kanske inser att du vill byta jobb, flytta eller köpa en hund.

Du kanske inser att ditt liv är perfekt.

Vad du än inser spelar ingen roll. Det är din egen insikt och dina justeringar som räknas. Det här är en processen som jag tror aldrig tar slut. Utan fortsätt att iaktta, checka in i tystnad och utveckla dig själv.

Slutligen
, om du känner att detta inlägg gav dig något, överväg att dela det med en vän eller på sociala medier.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *