Hemligheten bakom långvarig lycka

Lycka och vad är det?

Finns det långvarig lycka? Hur blir vi lyckliga? Alla föds nakna, skrikande och gråtande till världen. Det är ett mirakel och vi är perfekta som individer.

Våra föräldrar skulle aldrig skada oss fysiskt eller psykiskt och älskar oss med hela sina hjärtan. De kommer göra allt i sin  makt för att uppfostra oss efter bästa förmåga.

Ingen har dömt oss, vi har inga trauman, vi har inte börjat jämfört oss själva med andra, ingen har försökt trycka ner oss, bestämma över oss, sagt att vi är fula, osexiga, retat oss eller ens velat skada oss.

Vi vet inget om världen eller oss själva och i stunden är vi definitionen på perfektion. Kan det vara så att vårt ”normala mentala tillstånd” är lycka där och då? Och i så fall vad hände med det?

”Inse att tankar bara är fluff. Det är du som väljer att värdera dem”

Är det därför vi söker efter lycka hela tiden?

Vad söker du och varför? En partner? Perfekta jobbet? Bygga ett företag? En bil? Strandhus? Uppnå drömmen?  Har du någonsin frågat dig själv varför du söker? Kan det vara så att allt du jagar och vill uppnå/ha går att koppla tillbaka till en sak, ”Saken” är lycka.

Alla dina handlingar och hopp är att du en dag ska vakna upp och vara i det mentala stadiet du föddes i: lycklig, utan att behöva tillföra något eller jämföra, med någon. Anledningen varför du söker långvarig lycka är just för att du en gång har haft det som ”normal inställning

Vad hände med den ”normala inställningen” du föddes med?

Längs vägen plockar de flesta upp någon form av hjärnspöken och det handlar om att  du inte är ”bra nog”.  Du får en skev bild av verkligheten. Börjar jämföra dig, värdera andras tankar och känslor mer än dina egna, söker ständig bekräftelse för att bli kvitt dina hjärnspöken och kan göra idiotiska saker p.g.a detta.

Du låter dina hjärnspöken löpa amok i ditt huvud. Det är inte konstigt eftersom du inte lärt dig hur du ska hantera dem och till slut börjar du som de flesta andra identifiera dig själv och din verklighet genom dem.

Där blir en ändring i ditt mentala stadie, din ”normala mentala inställning” var lycka och någonstans under ditt liv blev den ”fucked” och den ställdes om till olycka. Tänk dig att du tappar din smartphone och skärmen blir full av sprickor.

Istället för att se allt perfekt som innan ser du allt genom sprickorna och är nu irriterad på sprickorna. Ditt normala staide som var ”lycka” blev helt plötsligt ”olycka”.

Vi gör allt i vår makt för att intala oss själva och andra att våra hjärnspöken inte stämmer. Genom att vi jobbar på jobb vi hatar för att köpa skit vi inte behöver samtidigt som vi lever liv vi inte vill leva. Till vilken fördel? För att försöka väga upp våra ”brister” som vi egentligen inte har?
För att visa grannarna, dina ”vänner” och speciellt dig själv att du duger som du är eftersom du har presterat ”det här”. Och genom det kan du tänka; titta på mig hur lycklig och framgångsrik jag är för jag har allt det här.

Samtidigt på insidan skriker du, det får dig att ligga sömnlös, vissa gånger vill du bara explodera, du ifrågasätter din existens och ditt liv, vissa stunder vill du bara slå din chef över käften, bara lämna allt och dra, ”Börja om” och ibland kanske du till och med överväger självmord?

Hur du än vrider och vänder söker du desperat efter en räddning, utväg eller snabba sätt att ”fly” din mentala och känslosamma misär.

Den största anledningen du lever i en mental och känslosam misär är för att du känner ett motstånd till den du är eller situationen du är i.

Du har skapat det genom att du identifierar dig med ditt förflutna eller din framtid. Det kan vara att du inte acceptera din kropp, jobb, dina vänner, ditt sätt att leva livet, dig själv, dina tankar eller känslor.

Ditt motstånd mot den här ”grejen” vare sig är en relation med någon annan, din syn på framgång, ditt förflutna,din kropp eller din nuvarande situation sliter dig i stycken.

Vad är lösningen bakom ”lyckoproblemet”

Du har tusentals tankar per dag och befinner dig under nåd från din mentala värld som sätter en stämpel och dömer allt (inkluderat dig själva) . Verkligheten blir begravd under allt detta mentala oljud / våra filter.

Tänk dig att du försöker se igenom ett glas med lite smågrumligt vatten, du ser inte allt, de grumliga, skiten täcker det mesta av sikten precis som vårt sinne gör för oss och vår verklighet. Så vi ser inte saker som de är utan vi ser dem som vårt sinne presenterar dem.

Du kan inte lösa dina problem skapade av tänk med mera tänk. Du kanske själv har upplevt detta? När du slutar tänka på ”saken” så kommer en lösning. Den kan komma i duschen, när du springer, är ute bland folk eller gör något helt annat än just det, du tänker på.

Människor I dagens samhälle ser “meditation” som ödsla tid

Det vanliga tänket i vår värld är att vi måste ”fixa” och ”laga” saker i våra liv och i världen.

För att vi ska kunna fixa detta behöver vi tänka och tänka mer.

Det här är just varför meditation är viktig. Med meditation menar jag inte att du ska sitta med benen I kors och blunda.

Meditation  är att du slutar ”resa i tiden”, du slutar tänka bakåt eller framåt för att leva ”här och nu”.

Låter det flummigt? Lättaste sättet att göra detta är att fokusera på det utanför dig. Om du går på stan fokusera på hur byggnader är formade, om du jobbar kör ner huvudet och håll dig till en sak. Hur jag gör?

Jag gör lite av varje, ibland gillar jag att sitta tyst och iaktta mina tankar som jag är himlen och tankarna är molnen. Jag målar, skriver, tränar, är ute  i skogen eller bara fokuserar på andningen. Något som får mig ”ur” mitt huvud. Förmågan att tänka om våra egna tankar gör oss otroligt sårbara.

Genom att vi börjar tänka om våra tankar. Du börjar värdera dig själv genom dina hjärnspöken. När du gör det här skapas mer känslor, mer tankar och mer värderingar. Oftast är vi inte ens medvetna om denna process, det är något som sker per automatik.

2 reaktioner på ”Hemligheten bakom långvarig lycka”

  1. Så himla bra skrivet. Var rädd att läsa för jag misstänkte att jag skulle få en ”käftsmäll” av det jag skulle få läsa och insikt om vad jag måste göra nu.. och nu vet jag!!! Visste nog redan men dina ord och din öppenhet gav mig en ordentlig knuff.
    Tack!!!

  2. Hej Biggan!
    Hahaha, varför trodde du att du skulle få en ”käftsmäll” :P? nu blev jag nyfiken!
    Kul att du gillade artikeln och tack för kommentaren.
    Sprid gärna det vidare 🙂

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen