Principer som hjälper dig att behålla lugnet i stormen

Lev efter dina principer, inte efter ditt humör

När vi observerar individer som lever ett framgångsrikt liv kan vi identifiera vissa egenskaper som expertis, mod, förståelse och passion. Vad vi lätt missar är det inre systemet hos dessa individer. Samlingen principer som styr deras sinne och beteende. När de misslyckas, eller behovet av att anpassa sig blir nödvändigt, hur reagerar de då?  Vad intalar de sig själva? Med andra ord; vilken är deras filosofi? Filosofi lär oss inte bara hur vi borde leva och hur vi blir bättre människor, utan kan också hjälpa oss att överkomma livets prövningar och svårigheter. Vissa filosofiska läror är mer för abstrakt tänkande och debatt, medan andra behandlar sådant som är direkt praktiskt för vad vi vill uppnå. Stoicismen har kanske de mest relevanta och praktiska reglerna för entreprenörer, skribenter och artister av alla slag.

Stoikerna fokuserar på två saker:

  1. Hur kan vi leva ett fullbordat, lyckligt liv?
  2. Hur kan vi bli bättre människor?

Målet med stoicism är att uppnå inre frid genom att överkomma motgångar, praktisera självkontroll, vara medvetna om våra impulser, förstå hur korta våra liv är och hur lite tid vi är tilldelade – dessa var alla meditativa praktiker som hjälpte stoikerna att leva med sin natur och inte emot den. Det är viktigt att vi förstår de hinder vi ställs inför i stället för att fly från dem; det är nödvändigt att vi lär oss att använda dem som bränsle till vår eld. Våra vägledare till stoicismen idag kommer att vara de tre framstående ledarna: Epictetus, Marcus Aurelius och Seneca. Om du använder nedanstående grundprinciper regelbundet kommer det främja ditt arbetsflöde, förbättra din sinnesstämning och ditt liv. Kreativt arbete kräver att vi är sårbara, hängivna, anpassningsbara och modiga. Det kräver dessutom att man lätt kan stänga ute distraktioner samtidigt som våra hjärtan och medvetanden fokuserar på det som är viktigt. Det är en svår balansgång. Utan filosofi som vägleder vårt jobb och våra liv skulle vi  alltid acceptera våra ursäkter och distraktioner. Vi skulle göra det bekväma misstaget att leva efter humöret (”jag känner bara inte för det idag”) och inte efter våra principer.

Det är viktigt att vi förstår de hinder vi ställs inför i stället för att fly från dem.

Inse att alla känslor kommer inifrån

“Idag flydde jag från ångesten. Eller nej, jag förkastade den, eftersom den fanns inom mig, i mitt eget tankesätt – inte utanför” – Marcus Aurelius, Meditations.

Det är inte utomstående krafter som gör att vi känner något, det är vad vi intalar oss själva som skapar våra känslor. Ett blankt papper, en tom canvas, eller en oskriven att-göra-lista är inte stressande i sig – det är dina egna tankar som stressar dig. Ofta vill vi lägga skulden och ansvaret på utomstående orsaker, eftersom det är bekvämast så, men sanningen är att alla konflikter startar inuti oss, i våra tankar och hur vi tänker om våra tankar. När vi flyr från verkligheten – en deadline, ett brådskande mejl – skadar vi bara oss själva och släpper på vår självdisciplin. Nästa gång du stöter på hinder eller motgångar, se inte vad som finns runtom dig. Vänt i stället blicken inåt. Det är inte utomstående krafter som gör att vi känner något, det är vad vi intalar oss som skapar våra känslor.

Hitta någon du respekterar och var ärlig.

”Välj någon vars livsstil och ord, och vars själva yttre speglar den karaktär som ligger bakom det, som har vunnit din respekt. Se honom som din ledsagare eller förebild. Detta är, enligt mig, nödvändigt som en standard som vår karaktär kan mäta sig med. Utan linjal kan du inte göra det sneda rakt. – Seneca, Letters From a Stoic.

Något som är viktigt att förstå är att det inte handlar om att jämföra. Bara för att din produkt inte slår igenom första veckan, som för din förebild, så betyder inte det att du har misslyckats. Fundera i stället på hur du kan lära av dina hjältar. Hur kan deras principer hjälpa dig att utvecklas, lära och skapa? Alla, oavsett hur framgångsrika de är, har hjältar och förebilder som de kan se upp till.

Inse att livet går vidare även om du misslyckas

”Hindrar det som hänt dig från att handla rättvist, generöst, med självkontroll, sunt förnuft och visdom, med ärlighet, ödmjukhet, öppenhet och alla andra kvaliteter som är viktiga för att en persons natur ska komma till sin rätt? Kom ihåg den här principen när du riskerar smärta: själva händelsen i sig var ingen olycka alls; för att uthärda och vinna över den är en stor lycka.” – Marcus Aurelius, Meditations.

Du kan spendera månader, till och med år, på ett projekt bara för att sedan få det kritiserat eller ännu värre, ignorerat. Att återhämta sig efter ett sådant misslyckande handlar om attityd – faktiskt så hjälper erfarenheterna av det misslyckandet mig att göra ett bättre jobb. Jag tänker: om du aldrig misslyckas, så lär du dig inte heller. Om du aldrig misslyckas, så lär du dig inte heller.

Läs målmedvetet, och använd din kunskap

”Säg inte bara att du har läst böcker. Visa att du genom dem har lärt dig att tänka på ett bättre sätt, att vara mer insiktsfull och att reflektera. Böcker är intellektets vikter. De är väldigt hjälpsamma, men det vore ett stort misstag att anta att någon gjort framsteg bara genom att ha läst dess innehåll.” – Epictetus, The Art of Living.

Att läsa böcker om marknadsföring och affärer eller kreativitet kommer ge väldigt mycket tips och kunskap som du kan använda dig av, men vad som verkligen gör dig duktig på ett hantverk är att utföra det. Att läsa förbereder ditt intellekt och hjälper dig till och med att undvika onödiga misstag, men i slutändan måste det finnas resultat: ett misstag, kanske framgång, eller lärdom. Syftet med utbildning är att ge kunskap, men slutligen att trigga handling och bana väg för klokare beslut. Att läsa självhjälpsböcker kommer, för tillfället, göra att du för en gångs skull känner dig inspirerad. Men följer du dina principer i vardagen?

Utmana sig själv att vara brutalt ärlig

“ʻAtt veta att man har gjort fel är det första steget mot frälsning.ʼ Det Epicus säger är enligt mig väldigt viktigt. En person som inte vet att han gör fel har ingen önskan om att tillrättavisas. Du måste komma på dig själv med att göra fel, innan du kan förändras. Vissa människor skryter om sina misstag: kan du tänka dig att någon som räknar sina brister som meriter någonsin letar efter ett botemedel? Så – så gott du kan – fastställ din egen skuld och lägg till dina egna skador till bevisen mot dig själv. Spela först åklagare, sedan domare och sist försvarare. Var hård mot dig själv ibland.” – Seneca, Letters From a Stoic.

Det är svårt att bryta vanor om du inte är medveten om varför du inte gjorde ditt jobb idag utan valde att titta på Netflix i stället.Det är viktigt att vara medveten om de drifter som hindrar oss från att dyka upp, engagera oss och vara närvarande. Om du känner motstånd, använd det då som tecken på att fortsätta.

Reflektera över vad du spenderar mest tid på

”Något att hålla i minnet: Värdet av klarsynthet varierar i proportion till objektet. Du mår bättre av att inte ge de små sakerna mer tid än de förtjänar.” – Marcus Aurelius, Meditations.

Personen som kritiserade dig på Facebook? Det är antagligen bäst att inte svara alls. Det där mejlet? Jag vet att det är roligt att skapa kontakter, men kan det vänta? Min erfarenhet säger mig att folk som gör utmärkta jobb, som behärskar sitt hantverk, gör det eftersom de har en förmåga att prioritera.
Om vi sätter en go pro kamera på våra hjältar, skulle vårt jobb då kunna mäta sig med deras? Vårt fokus? Vår beslutsamhet att få saker gjorda?
Mycket av den tid vi spenderar pillandes på mobiltelefonen är tid vi skulle kunna använda för att skapa saker som folk vill se. Påminn dig själv: det var inte meningen att du skulle skjuta upp detta.

När helst du har problem med att vakna till liv eller köra i gång, läs det här stycket:

”I gryningen, när du har svårt att komma ur sängen, intala dig själv: ʻjag måste gå till jobbet – som människa. Vad har jag att klaga på, om jag ska göra vad jag föddes för – de saker som jag kom till världen för att göra? Eller är detta vad jag var skapad för? Att kura ihop mig under täcket för att det är varmt?

– Men det är skönare här…

Så du föddes för att ha det ʻsköntʼ? I stället för att göra saker och uppleva dem? Ser du inte att växterna, fåglarna, myrorna och spindlarna sysslar med sina individuella uppdrag, håller ordning på världen så gott de kan? Och du vill inte ens gå till ditt jobb som människa? Varför har du inte bråttom att göra det din natur kräver?

– Men vi måste sova ibland…

Jag håller med. Men naturen satte en gräns för det – precis som den gjorde för ätande och drickande. Och du har gått över gränsen. Du har fått mer än nog av det. Men inte av att jobba. Där ligger du fortfarande under din kvot. Du älskar inte dig själv tillräckligt. Annars hade du älskat din natur också, och vad den kräver av dig. Folk som älskar vad de gör kör slut på sig själva medan de gör det, de glömmer till och med bort att duscha eller äta. Har du mindre respekt för din egen natur än gravören har har för gravyr, dansaren för dans, girigbuken har för pengar eller samhällsklättraren har för status? När de är riktigt besatta av vad de gör slutar de hellre äta och sova än de ger upp jobbet.ʼ – Marcus Aurelius, Meditations.

Lägg undan telefonen och var närvarande

“Inget är, enligt mig, ett bättre bevis på ett välsorterat medvetande än en mans möjlighet att sluta där han är och tillbringa lite tid i sitt eget sällskap” – Seneca, Letters From a Stoic.

Någon gång under dagen, ta en minut, hur kort den än må vara, för att bara sitta och vara stilla. Det spelar ingen roll var du är. Dra några djupa andetag, stäng av ljudet på din telefon så du inte riskerar att bli avbruten, och reflektera över dagens händelser. När du arbetar, var hänsynslöst närvarande. Låt hela ditt jag fokusera på uppdraget, på vad du försöker genomföra, och gör det flitigt, tålmodigt, uppmärksamt och omsorgsfullt. Förr eller senare kommer du inse vilken tillgång detta är för din kreativitet och din allmänna livskvalitet. När du arbetar, var hänsynslöst närvarande.

Påminn dig själv om att tiden är din mest dyrbara tillgång

“Lev inte som om du har ändlösa år framför dig. Döden ligger över dig. Medan du lever och kan – var god.” – Marcus Aurelius, Meditations.

Vad jag särskilt älskar och finner utmanande är att döden alltid är en stor del av stoicismen. Stoikerna insåg hur kort människans liv är och hur det upprepas i många faser av livet. Det ger en känsla av brådska, att förstå att du har levt ett visst antal timmar och att de kommande timmarna inte är garanterade. När jag tänker på det inser jag att varje dag verkligen är en möjlighet att förbättras, inte på ett klyschigt sätt, men för att lära oss att faktiskt uppskatta vad vi kan att uppnå och förstå att vi är högst ansvariga för vår egen livskvalitet. Detta gör vår självrespekt, arbetsmoral, generositet, självmedvetenhet, uppmärksamhet och utveckling ännu viktigare. Det sista någon av oss vill är att ligga på dödsbädden och ångra oss. Därför hjälper det dig att följa stoicismens principer, för att få perspektiv på ditt liv. Det gör dig ödmjuk och borde även innerligt motivera dig.

Hur vi lever våra liv och gör vårt jobb måste förkroppsliga de principer vi utövar. Jämföra mindre, kritisera mindre och konsumera mindre; mer skapande, lärande och levande. Vi borde jaga rätt på de pusselbitar som är viktiga för inlärning, och de livfulla och nobla talesätten som vi genast kan använda i praktiken – inte långsökta och ålderdomliga uttryck eller orimliga metaforer och talesätt – och lära oss dem så väl att ord blir verkan.”

 Källa

http://99u.com/articles/24401/a-makers-guidebook-9-stoic-principles-to-nurture-your-life-and-work

Lämna en kommentar

Rulla till toppen