6

Självförtroende

Självförtroende

Vad är självförtroende?

Självförtroende är individens tilltro till sin förmåga att prestera. Det kan röra sig om arbete, skola eller sociala sammanhang. Självförtroendet kan variera från dag till dag och det kan höjas genom bekräftelse utifrån, eller tillfälligt höjas under exempel alkoholpåverkan. Självförtroendet kan snabbt tränas upp. Många blandar ihop begreppet med självkänsla. Självförtroende är en social tillgång som behövs i vardagen.”

-Wikipedia

Hur förbättrar du ditt självförtroende?

Make shit happen . Agera , agera och agera.
Självförtroendet hänger ihop med prestation. Den som aldrig presterar något får inte förbättrat självförtroende.

”Lär känna dig själv” .
 Ta reda på dina styrkor och svagheter.  Här tar du reda på dina styrkor inom 1.5 min

Utmana dig själv.
Prova nya saker, utforska dig själv och dina förmågor. Var inte rädd att bli bekväm med att vara obekväm.

”Lämna det bakåt flutna framför dig. Nej nej nej, lämna det förflutna bakom dig”  – Timon och Pumpa.
Sluta tänk på allt skit du misslyckas med. Om du måste tänka ”bakåt” försök tänk på allt du gått igenom och vilka läxor du lärt dig.
Det är inte lätt varje gång, jag vet, men du måste börja någonstans.

Börja läs och lyssna på ljudböcker.
Kunskap är aldrig tung att bära. Lek med tanken  att du lära dig inom ”kommunikation, kroppsspråk osv.” , skulle du känna dig mer säker i sociala sammanhang då?

Träna och ät bra
En brutalt viktig punkt för mig. Om jag inte tränar och äter bra känner jag mig  hängig, ”plöffsig”, trött och oattraktiv.
Det förbryllar mig fortfarande hur många som inte utföra fysisk aktivitet.
Det släpper lös mycket bra hormoner, plus att jag kan äta en pizza  eller gå ut och dricka några bärs!

Fokusera på lösningar
En punkt som kommer tillbaka från förra artikeln. Istället för att ta på dig offerhatten fokusera på hur du ska lösa skiten.
När du löser situationer kommer de ge dig ett nytt förtroende för dig själv. Det spelar ingen roll vad som händer, du vet att du löser det.

Var medveten om dina känslor men försök att inte identifiera dig med dem.
En punkt som inte är ”super lätt” hela tiden.
Men istället för att tänka ”Jag är rädd” tänk ” jag känner känslan av rädsla” .

Gör det bästa med vad du har 
Titta dig i spegeln både på utseendet och insidan, gör det bästa med det du har. Klä dig så du känns bra, fräscha till dig.
Och inse att du är fucking awsome, du kommer aldrig någonsin bli perfekt.

Inse att Perfekt är ett problem utan en lösning.
Desto snabbare du accepterar det här ju snabbare kan du börja ta ”action”

Låt det ta tid
Det kommer ta tid, du kan inte förvänta dig gå till en fucking boss direkt.
De får ta den tiden det tar, ha tålamod.

Meditation
10-15 minuter per dag, får dig lättare att fokusera och träna på att inte identifiera dig med dina tankar.

Om du gör små dagliga aktiviteter och ”mål” kommer du lättare kunna mäta av och se att det går framåt.
På det här viset ger du inte upp direkt eller blir ”omotiverad” . Du kan följa din ”progress” varje dag .

 

Comments 6

 1. Detta va för mig mycket nyttigt att läsa! Jag har problem i mitt förhållande! Hon är så stark o behöver bekräftelse på att hon är snygg attraktiv o det måste vara från unga män so är i ålder mellan 25-37. Vi är båda 46 o hon är bi o då måste tjejen vara 20 o inte över 25 för då är dom äkliga. När hon dricker försvinner alla spärrar o hon vill bli klämd på brösten o fitta! Jag har då behovet att få göra saker med henne men hon måste ha bekräftelse från andra män inte bara mig jag är inte tillräcklig! Detta får mig att känna mig ej attraktiv o hon vet detta men tycker om spänningen o måste ha att hennes kropp är perfekt för annars brakar hela världen ihop. Man blir äldre o man kan o måste acceptera att kroppen ändras när man blir äldre o att man inte är 20 o rynkfri hela livet. En som försöker ha ett bra självförtoende.

 2. Post
  Author

  Godmorgon Håkan.

  De glädjer mig att du tycker det var nyttig, tack.
  Stort tack för att du delar med dig, det är stort.
  Jag är säker på att flera kan identifiera sig med din situation.

  Vill du ha feedback från mig på din situation?

 3. Post
  Author

  Hej Håkan!

  1: att söka yttre bekräftelse för mig visar inte styrka.

  2. bekräftelsebehovet hon har kommer du aldrig kunna styra. Du kan säga vad du tycker och känner sen är det upp till henne om hon vill ändra sig eller inte.
  (Liknande de bekräftelse behovet du har av henne.
  Som får dig att acceptera ett beteende som du inte vill ha att göra med.)

  3. Du skriver att du inte är tillräcklig och oattraktiv, är det för detta beteende enbart?

  3. Du får väga av allt på en ”guldvåg” och fråga dig själv, är det värt? ta negativt mot positivt. Antingen får du acceptera hennes beteende eller sätta ner foten och säga ifrån. Förklara för henne att i dina ögon är hennes beteende oacceptabelt och du ser ingen framtid med henne om de fortsätter.

  Hoppas det var till någon hjälp.

 4. Hej Tomas!

  1. För mig är vår kärlek till varandra det största man kan ha. Att säga att man älskar någon är inte det lättaste att göra! Älska då gör jag inte det på det yttre utan vad som finns i ögonen o det som finns innanför som tex hur stort hjärta den har som säger att den älskar mig el jag den!

  2. Jag har sagt till ojag har sagt att jag inte tycker det är okej. Då får jag svaret att hon är ett vilddjur som inte går att tämja! Då sa jag det är inte frågan om att tämja utan att visa respekt o komma överrens om att då möts vi på halva vägen om det är okej för båda. Då pratar man o lovar att det blir så! Men ändå får jag höra att hon är o håller på att prata med andra om att ha träffar som går ut på att bli fulla o släppa alla hämningar o så får man alltid minnes luckor där man inte kan säga att oj hände det. Jag lovar att inte dricka så mycket igen kan man ju tycka då , men det misslyckas man med ofta. Jag kan inte dricka pga att jag äter jätte starka mediciner pga att jag blivit op 12 gånger i min rygg så den är full av skruvar o plattor. Men jag lever o mår bra ändå! Hoppas hon ändrar sig annars får det bli en fot o iväg för jag lever inte i det som får mig att må dåligt. O man måste ge människor en o ibland 2-3 chanser att ändra sig. Det är ju inget man gör på en gång utan man får kanske prata o säga till så det går in o att dom vet att det tar slut om det inte blir ändring!

  3. Ja det är enbart för dessa bettendena jag känner så! Jag får ju inte älska med henne o vi har träffats i 3 månader. Då ska man vara som nyförälśkade brukar vara. Att man har svårt att hålla fingrar o känslor ibstyr för man blir kåt o är förälskad upp över öronen o vill bara vara med den man träffat. O så va hon de första 4-5v sen har det försvunnit. Men hon älskar mig o trodde inte hon skulle kunna göra det någonsin igen o nu ska hon flytta in så vi blir sambos o jag är jätte glad. Hon säger jon är jätte glad men vill inte ha min hjälp att packa så hon har varit ensam hela veckan utan att sakna mig o vilja att jag kommer förbi o säger hej tar en kopp kaffe får en kram o puss sen åker jag hem till mina grabbar. Frågade om jag kunde sova en sista natt med henne på lördag till söndag då flytten går men nä det fick jag inte sa hon. Jag frågade varför vi pratar inte mer om det sa hon då. Va e de för fel på henne?

  4. Har svarat på den frågan i det jag skrivit. Du har varit till stor hjälp o jag är jätte tacksam för att du tog dig tid o berätta hur du hade tänkt utifrån ett perspektiv. Är kluven men har sagt ifrån o då blir hon jätte arg o det är för mig ett bevis på att hon har svårt att emot negativ kritik mot sig själv. Hon klarar inte det för då blir hon alltid arg! Hon är inte alkolist men dricker många gånger så hon får minnes likör! Det är oxå en liten varnings klocka. Men de flesta dagar då vi är i vanlig vardag då är hon den snällaste o mest omtänksamma människa du kan tänka dig. Hon säger fina saker hon kramar mig hon säger att jag är den snällaste mest omtänksamma människa hon träffat o blir bortskämd med blommor, fina underkläder mm. Vi bakar lagar mat tillsammans o baka är jag inte bra på alls ! Men hon gör det på ett sätt som får mig att tycka det är roligt intressant o sen är det fruktansvärt gott att äta sen??? o det väger upp guldskålen just nu. Jag har råkat ut för så mycket o missat snart 30 av mina år pga en arbetsskada som hände 1987 o då va jag 18 år o 12 steloperationer senare så står jag ändå fast jag har starka mediciner varje dag. Jag lever har två underbara grabbar på 19 o 17 år o nu en som jag älskar o som tog mitt hjärta ed storm. Men jag har aldrig haft bra självförtoende självkänsla någonsin när det gäller mitt utseende. För ingen har sagt som hon gör om min kropp, utseende, sexighet mm där har jag ett fruktansvärt dåligt självförtroende.

  Jätte tack för att du tog dig tid o läsa o hjälpa mig i en svår stund. Men du har väckt många tankar o öppnat många dörrar som är bra värktyg att ta fram när jag som mest behöver det. Tack Tomas du är en riktig vän fast jag inte har träffat dig. Det hade varit jätte skoj att få träffa dig o prata på riktigt någon gång. ???????du är en klippa tack

 5. Post
  Author

  Godmorgon Håkan.

  Tack för att du delade med dig så otroligt mycket.
  Jag önskar dig lycka till . Bara återkomma om du vill ha mer feedback.

Kommentera