Om du vill göra något annat, måste du bli någon annan.
I skolan ville de flesta “passa in”. För att passa in var du tvungen att vara mer som “normen”. Vilket betydde att du skulle dressera ditt utseende, beteende och din personlighet på ett visst sätt, likt en matte gör med sin hund för en tävling.
Till viss del är det även en tävling. Mängden vill ändå bli sedda, populära och omtyckta. Så vi vänder, vrider och manipulerar oss själva för att passa in i den så kallade normen. Vilket är komiskt samtidigt en viktig del i vår utveckling.
Det komiska är att när vi gör det, känner vi mer osäkerhet, mår sämre och vet inte vilket “ben” vi ska stå på.
Komiken sitter ihop med ditt försök att bli dresserad, bygga din egen identitet, försöka ta reda på “vem fan du är” samtidigt hormoner sprutar genom din kropp. Och du kanske är finnig på det. Vilken drömstart…
Men efter skolan händer något…
Hint, det är livet som händer… Under livets resa kanske du inser att “jag vill göra “något annat.” än vad normen gör.
Om du vill göra något annat, måste du bli någon annan.
Den svenska normen
Tänk ett långt streck. Ett streck där de flesta av Sveriges invånare håller sig i mitten. Det klär sig snarlikt, jobbar lika mycket timmar, liknande semester, vikt, intressen, tid framför teknik och lön. Dom pratar om samma saker, äter ungefär likadan mat och listan fortsätter. Detta skapar normen.
Normen för vissa saker är;
- 4,6 miljoner är anställda på den svenska arbetsmarknaden 16–64 år.
- Den teoretiska arbetstiden för personer som arbetar heltid i Sverige är 40 timmar per vecka eller 2 080 timmar om året.
- Varannan svensk lägger en till tre timmar varje dag på att streama film eller serier. (Vilket motsvarar två till sex veckors strecktittande dygnet runt på ett år. )
- Ungefär 3 av 4 vuxna (75 procent) angav att de någon gång hade druckit alkohol under den senaste månaden vid mätningen 2020.
- Mer än hälften av svenskarna tränar minst 2–3 gånger i veckan och de populäraste träningsformerna är promenader, styrketräning och löpning.
- De använder sociala nätverk i genomsnitt 12,1 timmar per vecka vilket blir 1 timme och 40 minuter per dag eller lite drygt 10 procent av den vakna tiden.
- 52% är överviktiga
- Om man räknar med alla som bor i Sverige ligger snittbelåningen på 380 000 kronor
Jag förstår helt ärligt inte hur promenader kan räknas som träning, men men.
Om du vill bryta ut från normen
Första frågan som jag skulle ställa mig själv är,
Varför i helvete skulle du vilja bryta dig ur normen?
Det är egentligen bara helt onödigt. Du kanske tror att ditt liv kommer bli enkelt, självklart och fullt av mening.
Det kanske stämmer eller så blir ditt liv mer komplicerat, svårt och jobbigt. Mer än vad de kanske borde varit?
Är det verkligen värt det?
Om inte jag hade hittat träning, hade jag inte levt idag. Det kanske låter överdrivet, men det är den brutala sanningen. Träning är en gigantisk del av mitt psykiska välmående.
Om du vill bryta dig ur normen, måste du göra andra val. Andra val som inte är normen.
Om du gör det under en längre period, hamnar du lite eller jävligt mycket på “sidan av” normen. Vilket gör dig lite/medel eller mycket annorlunda.
Annorlunda som kan vara toppen för vissa och fruktansvärt för andra.
Är det värt för dig att bli någon annan?
Jag vet inte och den som säger något annat ljuger då ingen har facit.
Men om du inte gör något annat än normen, kommer du inte skapa/bli eller uppnå något annat. Vilket är okej. Då alla val påverkar dig och din omgivning mer än du tror.
Dom nya valen kommer att påverkar hela din omgivning
Det nya valen skapar som en spricka i ditt liv. Sprickan är mellan vem du är och vem du kommer att behöva vara, för att bli något annat.
Denna spricka som oftast skapar obehag. Som att du måste gå och lägga dig tidigare, du får träningsvärk, du kanske inte uppskattar fyllan på samma sätt, du tar med matlåda till jobbet, din sambo blir irriterad för att du inte är hemma lika mycket eller dina jobb “vänner” tycker du är konstig.
Sprickan är källan till din potential
Denna spricka i livet är även källan till din potential. En potential som du långsamt låser upp. Denna potential utvecklas genom att du praktiserar, lär dig nya saker och får utforska delar av dig själv.
Med de nya valen, som blir vanor förändras din din vardag som förhoppningsvis nu utvecklar dig och din potential.
Hur min “dröm” fick mig att bli någon annan
Att “drömma” och “göra vad vi vill” är något som blir tapetserat av självhjälps gurus och entreprenörer. Det finns många problem med rådet.
Ett av dom största är att du inte är dom och dom är inte du. Ett annat kan vara att du inte vill uppnå din dröm.
Du kanske nöjer dig med att uppleva den i huvudet, att enbart “drömma” om det som en film. Vilket inte är fel. Men det blir fel om du lurar dig själv att du faktiskt “vill” och “kan” samtidigt som du skiter i att agera.
Vilket du ändå inte skulle gjort från början, istället för att bara acceptera detta mår du dåligt över det. Vilket slöseri med tid och energi. Herregud..
Min dröm var att uppnå en “drömkropp”
Min dröm kom från självhat och osäkerhet. Detta driv fick mig att gå utanför “normen” vad det gäller träning och mat.
Drivkraften fick mig att göra andra val och förändra saker. Sen att jag hatade vad jag såg i spegeln, fast jag var i min livs bästa form kanske inte är optimalt.
Men illusionen av att uppnå “drömkroppen” fick mig att börja träna och äta bättre.
Vad betyder det här?
Att du ska följa normen?
Att du ska vara nöjd över din kropp?
Att du ska älska dig själv utan att göra något?
Att du inte ska sträva efter mål för att du inte känner något annorlunda när du uppnår det?
Att hat och osäkerhet är en bra drivkraft?
Att träning är länkat med välmående?
Jadu…Vad det betyder är att du borde ifrågasätta saker och ting. Inte för min skull utan din egen.
Förstå skillnaden på vad du får och vem du blir
Det sägs att vissa som vinner pengar ofta befinner sig i en värre ekonomisk situation några år efter. Hur är det möjligt? Det finns flera olika vinklar om hur
- Det “vann” och tycker sig själva inte vara värda pengarna, så det slösar allt (Imposter syndromet)
- Det blev belönade att “spela” och vann stort, vilket förstärker hjärnans behov av att spela, men även att bli belönad “fort”. Eftersom den nu har bevis på “att det funkar”.
- Vi är beteende djur, så om människan i fråga aldrig tagit hand om sin ekonomi, varför skulle den börja nu? Sannolikheten att du bryter ett liv av konsumtion är oerhört liten.
- Om du spelar är sannolikheten att du har ett större behov av snabb tillfredsställes och utsätta dig själv för risk. Vilket kan vara en dåliga kombination tillsammans med pengar.
Det flesta människor tror jag har drömmar om att göra X,Y,Z eller uppnå K,Y,U. Men de kommer aldrig att göra något åt dessa drömmar. Vilket inte är fel.
Utan det är bara så att mängden hellre fortsätter att onanerar mentalt, köpa trisslotter och hoppas än att möta obehag och osäkerhet som kommer med nya val.
Vad du får
Målet är det “externa” som du uppnår, det kan vara pengar, ett objekt eller en roll. Detta externa mål är något som du tror ska “lösa allt”. Om du satt upp en mål, för att uppnå det, vad hände?
Blev det samma som för mig? Att du inte kände någon skillnad? Att det blev mer tomt än något annat? Att detta “mål” som skulle “lösa allt” inte löste något?
Om människan springer efter nästa skinande objekt utan att bli uppfylld, vad är poängen? Varför ska man ens försöka med något?
Varför du ska sätta upp mål
- Målet kan få dig att börja
- Målet kan få dig att fortsätta
- När du känner att du rör dig mot ditt mål, kommer du att bli belönad med positiva känslor av din kropp.
- Målet kan göra så att du utvecklar din potential
- Utan mål och strävan efter att uppnå, kommer du inte bli lika positivt belönad av din kropp, som med.
- Du kan vara en inspiration i din omgivning
Vem du blir
När du försöker uppnå ett mål, som du inte gjort innan.
Ett mål som kan vara att skriva en bok, skaffa en “drömkropp”, starta ett framgångsrikt företag, bli konstnär, musikproducent eller något annat kommer du att behöva göra andra val.
Andra val som att börja träna, äta bättre, skriva, gå till en företag coach, måla eller “prodda”.
Dessa val är baserat på vad du vill uppnå (ditt mål) men påverkar vem du är (din identitet)
Din identitet som är uppbyggd på vad du gör. Den du är, är alltså dina vanor.
Och om du försöker att förändra något i ditt liv, kommer du att behöva göra nya val, val som leder till nya vanor, vanor som bygger och förstärker din identitet.
Källor
https://www.xn--tillvxtsverige-9hb.se/sa-mycket-lan-har-en-svensk-i-genomsnitt/
https://svenskarnaochinternet.se/rapporter/svenskarna-och-internet-2016/sociala-medier/
https://www.mabra.com/traning/svenskarnas-traningsvanor-2018-sa-tranar-vi-helst/6630144
https://www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/andts/utveckling-inom-andts-anvandning-och-ohalsa/bruk/alkoholkonsumtion-i-befolkningen/
https://via.tt.se/pressmeddelande/tvnu-slapper-streamingbarometern-och-rankar-svt-play-till-arets-streamingtjanst?publisherId=3235399&releaseId=3301855
https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/utbildning-jobb-och-pengar/yrken-i-sverige/
https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/tolkad-rapportering/folkhalsans-utveckling/resultat/halsa/overvikt-och-fetma/